Szkoła Podstawowa z Oddziałami Dwujęzycznymi im. A. i Wł. Niegolewskich w Opalenicy (61) 44 77 415 kontakt@spopalenica.pl
Zaznacz stronę

12 grudnia  uczniowie klasy 2b i 2e z wychowawczyniami Ewą  Łysiak-Tupalską i Anną Jarmużyk-Sadłocha udali się  do Muzeum Czekolady w Poznaniu. Tam  dzieci  otrzymały fartuszek oraz cukierniczą czapkę. Następnie udaliśmy się na uprzednio przygotowane miejsce pracy, gdzie na dzieci czekały świąteczne pierniki i kolorowe dodatki. Dzieci ozdabiały piernika według własnego pomysłu.

Następnie obejrzeliśmy przygotowany film edukacyjny, z którego uczniowie dowiedzieli się

  • jak powstaje czekolada „od ziarenka do tabliczki”,
  • jak zapyla się kwiaty kakaowca,
  • jak zrywa się dojrzałe owoce,
  • jak się je suszy
  • i w jaki sposób trafiają do Polski.

Po obejrzeniu filmu  skosztowaliśmy miazgi kakaowca oraz białej i rubinowej czekolady. Rubinowa czekolada powstała 5 lat temu w Belgii. Jej smak to słodko- kwaśny. Ziarno kakaowca w przypadku czekolady rubinowej jest  suszone. Najzdrowsza jest czekolada gorzka, dzienny limit jej spożycia to maksimum  4 kostki dziennie.

Zwiedziliśmy w Poznaniu pomnik koziołków na Placu Kolegiackim oraz farę poznańską, która jest perłą baroku. W farze znajduje się w niej 2600 piszczałek, a największe liczą 5 m.
Pełni wrażeń  z plecakiem pełnym słodkości wróciliśmy zadowoleni do Opalenicy.
Dziękujemy rodzicom z pomoc w organizacji wycieczki.

Share This
Skip to content