12 grudnia uczniowie klasy 2b i 2e z wychowawczyniami Ewą Łysiak-Tupalską i Anną Jarmużyk-Sadłocha udali się do Muzeum Czekolady w Poznaniu. Tam dzieci otrzymały fartuszek oraz cukierniczą czapkę. Następnie udaliśmy się na uprzednio przygotowane miejsce pracy, gdzie na dzieci czekały świąteczne pierniki i kolorowe dodatki. Dzieci ozdabiały piernika według własnego pomysłu.
Następnie obejrzeliśmy przygotowany film edukacyjny, z którego uczniowie dowiedzieli się
- jak powstaje czekolada „od ziarenka do tabliczki”,
- jak zapyla się kwiaty kakaowca,
- jak zrywa się dojrzałe owoce,
- jak się je suszy
- i w jaki sposób trafiają do Polski.
Po obejrzeniu filmu skosztowaliśmy miazgi kakaowca oraz białej i rubinowej czekolady. Rubinowa czekolada powstała 5 lat temu w Belgii. Jej smak to słodko- kwaśny. Ziarno kakaowca w przypadku czekolady rubinowej jest suszone. Najzdrowsza jest czekolada gorzka, dzienny limit jej spożycia to maksimum 4 kostki dziennie.
Zwiedziliśmy w Poznaniu pomnik koziołków na Placu Kolegiackim oraz farę poznańską, która jest perłą baroku. W farze znajduje się w niej 2600 piszczałek, a największe liczą 5 m.
Pełni wrażeń z plecakiem pełnym słodkości wróciliśmy zadowoleni do Opalenicy.
Dziękujemy rodzicom z pomoc w organizacji wycieczki.