W listopadzie 2017r. uczniowie klasy 6c i uczestnicy zespołu doświadczalno-badawczego „Explorer” przystąpili do realizacji III edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje”, którego celem jest wzrost świadomości uczniów polskich szkół na temat zasad prawidłowego odżywiania oraz edukacja dotycząca roli produktów zbożowych w codziennej diecie. W ramach zajęć edukacyjnych rozpoznawaliśmy różne rodzaje zbóż oraz różne produkty zbożowe, które możemy zakupić w naszych sklepach, dociekaliśmy jak ważne jest ich codzienne spożywanie oraz jak pozytywny wpływ mają na nasz organizm. Wypracowaliśmy plakaty reklamowe i hasła zachęcające do sięgania po dany produkt zbożowy w codziennej diecie, natomiast podczas gotowania przyrządziliśmy pyszne dania na śniadanie, przystawkę, obiad i deser, które wspólnie degustowaliśmy. Wykazywaliśmy się wiedzą, kreatywnością, umiejętnością wyszukiwania informacji z różnych źródeł, umiejętnością pracy w grupie i organizacji stanowiska do gotowania oraz przygotowania poszczególnych dań. Bawiliśmy się przy tym świetnie i mamy nadzieję, że nasze działania zostaną wysoko ocenione w konkursie, do którego zgłosiliśmy swój udział.
Koordynator programu
Anna Owsiańska